Jak zadbać o układ odpornościowy? Szukając odpowiedzi na to pytanie często dowiadujemy się, że duże znaczenie może mieć to, co i jak jemy. Czas więc poszukać wskazówek dotyczących tego, jak zadbać o zdrowie modyfikując swoją dietę. Wbrew pozorom, odpowiedź na pytanie o to, jak zwiększyć odporność dzięki diecie nie jest wcale trudna.
Układ trawienny otoczony troską
Gdybyśmy cofnęli się w czasie, z pewnością odkrylibyśmy, że jesienią rozpoczynała się wzmożona konsumpcja żywności poddanej procesowi fermentacji. Nasi przodkowie decydowali się na taki krok motywowani koniecznością. Przyczyniali się jednak również do wzmocnienia swojego zdrowia, bo postępując w ten sposób otaczali opieką florę bakteryjną. Dziś nie mamy już wątpliwości, że może mieć ona kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia. Wiemy też, jak ją wzmacniać. Chcąc poprawić odporność warto naśladować naszych przodków. Pomogą nam w tym jogurty i kefiry (najlepiej z mleka niepasteryzowanego) oraz kiszone warzywa. Jeśli smakuje nam coraz popularniejsza kombucza – również możemy wyrobić w sobie nawyk sięgania po nią jako po znakomite uzupełnienie diety.
Problemy z odpornością za sprawą cukru
Odpowiedzią na pytanie, co na odporność jest – przynajmniej w części – stworzenie listy tych produktów, które mogą ją osłabiać. Lista ta z pewnością nie każdemu przypadnie do gustu, bo produkty znajdujące się na niej są zwykle smaczne. Dla nikogo nie jest zaskoczeniem to, że znajduje się na niej żywność wysoko przetworzona, przeważnie pozbawiona jakichkolwiek wartości odżywczych. Okazuje się jednak, że równie niebezpieczny jest cukier – nawet w pozornie bezpiecznej postaci, dodawany do posiłków jako miód lub sok. Coraz częściej zwraca się uwagę na to, że cukier może obniżać poziom witaminy C w organizmie. Jest też odpowiedzialny za zmniejszenie ilości leukocytów reagujących na kolejne zagrożenia czyhające na nasze zdrowie. Jeśli więc już kolejny raz przynieśliśmy do domu przeziębienie, zastanówmy się nad tym, czy nie jest to dobry moment na to, aby – przynajmniej czasowo – zrezygnować z cukru.
Zupa na wzmocnienie
Istnieje szereg produktów, które przez lata ceniliśmy ze względu na ich wzmacniającą moc. Łączy je to, że dziś coraz częściej o nich zapominamy. Jednym z nich jest zupa, warto więc przypomnieć, jak wiele korzyści może przynieść układowi odpornościowemu to, że ją jemy. Oczywiście, klasyczną zupę można wzmocnić, aby dodatkowo zwiększyć jej wydajność. W tym celu warto sięgnąć choćby po imbir i kurkumę. Te znane dodatki poprawiające smak potraw zasługują na uwagę także dlatego, że wzmacniają siły witalne.
Selen na wzmocnienie
Gdybyśmy mieli wskazać tylko jeden pierwiastek, którego zwiększone spożycie mogłoby poprawić pracę układu immunologicznego, z pewnością byłby to selen. Coraz częściej jest on sprzedawany w tabletkach, warto jednak pamiętać o tym, że nie mamy do czynienia z jedyną jego formą, jaka mogłaby nas zainteresować. Selen możemy znaleźć również w rybach, nasionach słonecznika, jajkach, drobiu, czosnku, cebuli i brokułach. Bogate w ten pierwiastek są także pomidory.